”Nog nooit stond er in Het Motorrijwiel iets over balhoofdplaatjes”, is Gerrit Kan stellig. De beroepsverzamelaar kan het weten en dus is het tijd om daar verandering in te brengen. Schrik niet: balhoofdplaatjes zijn – excuses aan alle filatelisten die dit lezen – veel boeiender dan postzegels.
Werkelijk helemaal niets wijst er in de woonkamer van Gerrit Kan op dat we hier te maken hebben met een maniakaal verzamelaar. Dit is op het oog de zoveelste doorzonwoning in een doodgewone nieuwbouwwijk van Sneek. Toch is dit wel degelijk het domein van iemand die al decennia lang van alles en nog wat verzamelt. “Voordat ik zestien jaar oud was, begon ik al met het verzamelen van motoren. Het eerste wat ik kocht, was een B.A. Jansen uit Den Bosch. Die had een Victoria-clip-on-motorblok in een eigen frame. De B.A. Jansen stond bij mijn ouders in de schuur, maar toen ik later in Workum woonde, zette ik alles gewoon op zolder.” Kans verzamelwoede resulteert uiteindelijk in zijn eigen museum in Workum. “In een oude pottenbakkerij uit 1727 had ik Museum Tankstop. Er stonden fietsen, motoren, scooters en allerlei aanverwante zaken. Jaarlijks trok het museum drieduizend bezoekers. Als ik thuis was en in de weekends zette ik een bord langs de weg en dan was het geopend. Vrouwen gingen in Workum naar het Jopie Huisman Museum, mannen naar mij.”
Maar waar komt de liefde voor balhoofdplaatjes dan vandaan bij Kan? En hoe zit het met zijn collectie, hoeveel heeft hij er en wat zijn de meest bijzondere plaatjes? Je leest het natuurlijk in Het Motorrijwiel 186! Een abonnement afsluiten? Dat kan, klik dan even hier.